11 – 28.09.2023, СБХ, галерия „Райко Алексиев“

Националната изложба – конкурс живопис и скулптура 2023, която се проведе от 11 до 28 септември в столичната галерия “Райко Алексиев”, е последващ етап в проследяването на развитието на младите творци от своеобразно сформираната от мецената Тодор Стайков група “Млади български художници”. Формат, който на пръв поглед изглежда самоцелен и случаен, ако не си наясно с концепцията на тази инициатива, която от 2015 г. насам обединява млади таланти и техните преподаватели в търсене на професионална реализация.

Изложбата предоставя още една възможност на тези млади хора да покажат изкуството си пред публика, като в това си издание тя е отворена за всички на възраст до 35 години.

И тук за мен идва основният проблем – в един подобен форум дали само възрастта следва да бъде фактор?

Защото, дори и в тази възрастова рамка, едни автори с малко повече практика зад гърба си дърпат осезаемо много пред тези, които те първа поемат по своите стъпки в тази професия. Така в селекцията виждаме завършени творци, като Силвия Богоева, Дина Стоев, Ангеларий Димитров, Мартиан Табаков, Стефан Коцев, Петра Димитрова, Калина Мавродиева, които са силен контрапункт на други, които те първа тръгват по своя професионален път и имат да извървят още много в търсене са себе си. И в тази ситуация първоначалното впечатление на натрупани влияния, които ярко личат под нечий стил на изразяване, започва да избледнява и е неуместно да бъде повод за критика. Поне така го почувствах аз, влизайки в залата. Но после се замислих всъщност, че всички ние се учим от някого и в началото на творческия ни път е нормално това да се вижда. Истинският творец е този, който с годините практика успява да се отърси от тези влияния и да намери стила си. Виждам го вече в някои от младите художници в изложбата, сигурна съм, че ще започнем да го виждаме и в други в следващите издания на този проект.

Абстрахирайки се от всичко казано до тук експозицията разкрива пред зрителя някои доста добри попадения, като живописните творби на Стоян Илиев “С увереност на сомнамбул” 2023; пространствената инсталация “Река” на Светослава Атанасова; “Беседа относно житейските решения на Ива Маркова”, живописните платна на Елена Велкова, концептуалната живописна творба на Елена Маркова и други. В тях ясно личи този стремеж за себеизразяване и желание за търсене на своето място в художествената ни сцена, което тези млади творци смело заявяват, че искат да заемат.

Изложбата – конкурс за живопис и скулптура “Млади български художници” определено е събитие, което трябва да го има. Похвални са усилията на организаторите, водени от меценатския дух на Тодор Стайков и желанието му да помогне на младите творци да имат повече възможности за реализация и изява. Такива осъзнати меценатски прояви в днешно време вече са рядкост, затова заслужават адмирации. Но не можем да не споменем факта, че гледайки изложбата, в никакъв случай не можем да говорим за равен старт. Според мен, за да бъде тя стимулираща в истинския смисъл на думата, то следва да има определено категоризиране – на млади автори и на вече утвърдени сред младите, защото разликите между едните и другите са твърде осезаеми. Защото по този начин определено не им правим услуга…

Текстът е написан за Бюлетин на СБХ, бр. 4, 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *