Художничката Миряна Тодорова получи приза за млад талант „Изкуство на бъдещето“ от кампанията „Чудесата на България“ на медия Стандарт нюз. Събитието се организира за 11-а поредна година и събра представители на бизнеса, научните среди, общините и културни дейци на международен форум под наслов „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят”. Той се проведе на 30 август в хотел Маринела, София и е организиран от медия Стандарт и фондация „Чудесата на България“, съвместно с M3 Communications Group.

„Това е признание, че нещата, които правим, където и да ги правим имат видимост и продължават да съществуват“, каза младата художничка и допълни:

„Да се казвам „артист на бъдещето“ за мен е чест, защото смятам, че част от промяната е наистина е да гледаме към бъдещето, но и да благодарим на всички хора, които по пътя към него ни помагат. Много често казват, че художниците работят сами, че просто създават изкуство и то съществува завинаги. Така е, но и не е така. Ние създаваме изкуство, но и ни трябват хора, които да ни помагат непрекъснато.“

Миряна Тодорова е родена през 1984 г. в София, живее и работи в Ню Йорк.

Завършва изящни изкуства в School for Visual Arts -SVA (Училище за визуални изкуства). Учила е още живопис в Лондон, анимация в Рим и пърформанс в Барселона. На българската публика е позната като носителка на Наградата Гауденц Б. Руф за млад автор през 2011 г. Първата й самостоятелна изложба у нас беше „Палати от колиби“, която се състоя през месец септември 2019 г. в галерия Структура. В Ню Йорк излага в галериите Baahng&Co, frosch&portmann и Център за изкуство и архитектура Storefront. Стипендиант е на Училище за живопис и скулптура Skowhegan (2012), ZK/U- Център за изкуство и урбанизъм, Берлин (2013) и Резидентна програма за визуални изкуства BRIC, Бруклин (2014).

Събитието постави на дневен ред въпросът за дигитализацията на културно наследство, какви са възможностите тя да се случи с по-бързи темпове и на интердисциплинарно ниво.

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж г-жа Мария Габриел представи новите възможности за финансиране в рамките на новата рамкова програма „Хоризонт Европа“. Тя разказа и за новата инициатива на ЕС „Нов европейски Баухауз“, който си поставя за цел да подпомогне осъществяването на Европейския зелен пакт в сферата на културата.

Сред специалните гости бяха още министърът на културата проф. Велислав Минеков, генералният секретар на „Европа Ностра“ Снежка Михайлович и вицепрезидентът Пийт Ясперт, и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, Н. Пр. Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България и други.


Warning: Undefined array key "ed_floating_next_previous_nav" in /home/kritikar/public_html/wp-content/themes/infinity-mag/inc/common-functions-hooks.php on line 186

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *