„Ако се замисляш какъв тип изкуство правиш, значи си се отклонил от правилния път…“

Така започна разговорът ми с художничката Магдалена Николова или както я познавам аз – Маги. Разговор, който ме наведе на много съкровени дори за мен размисли.

Всъщност точно философията на изборите, които правим в живота си, е темата на последната й изложба „Пластове“, която е и повод да я представим тук.

„Всеки избор оставя своите пластове в уникален за личността „слой“, всеки един избор формира неговата същност“.

Всяка една творба в изложбата е пласт, който носи в себе си определени натрупвания – емоционални, времеви и пространствени, натрупвания на преживени случки и взети решения…

Защото, както казва Маги,

да събереш в една изложба произведения от различни периоди и те да звучат заедно, да се съчетват в един жив организъм, съобразен с пространството на галерията, не е лесна задача.

Но тя се е справила с нея чудесно – самият акт на „куриране“ на собственото си творчество е признак за един солиден бекграунд от знания, както и за способността да се отделиш от собственото си его на творец и да погледнеш на творчеството си от дистанцията на едни други очи.

Впечатляващо е как един млад автор е успял да опита от всички техники, да ги изследва и да подбере това, което най-точно да изразява вътрешните му търсения. Ето защо авторката говори за това как делението между изящно и приложно отдавна е отминало и как живописта и графиката се преплитат в едно. Виждаме го и в картините й – графиките й притежават изцяло живописно въздействие, живописта й е фактурна, с включени в нея цели парчета пастели, например. Тя използва както класическо, грундирано платно, така и материи като шантунг, върху които рисува с текстилни бои. В този случай образованието й на текстилец й дава свободата да експериментира свободно с материалите без ограничения и предразсъдъци.

Маги работи с чистата любов на един творец към изкуството. За нея делението на жанрове и видове не съществува. Има само истинско, чисто творчество. 


Warning: Undefined array key "ed_floating_next_previous_nav" in /home/kritikar/public_html/wp-content/themes/infinity-mag/inc/common-functions-hooks.php on line 186

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *