Вера Пенева отваря за почитателите си своята “Кутия от спомени” и кани любителите на изкуството да се насладят на последните й творби, събрани в едноименна изложба. Художествената галерия в Добрич приютява целият този неподправен колорит и експериментаторски дух от 7 октомври до 7 ноември 2021 г.

Когато Вера ми каза заглавието на новата си изложба “Кутия за спомени”, неизбежно се замислих какво ли има в нея?

Или какво е имало в нея, което е вдъхновило художничката да създаде това, което виждаме тук в залата на Художествената галерия в Добрич. И се изкуших да я попитам. Но първо си представих за себе си моята кутия със спомени от детските години, пълна с всякакви съкровища от пътувания, от специални дни, в които ми се е случило нещо хубаво или пък от такива, в които не е… Колекция от салфетки, опаковка от дъвка, билет, писма от отдавна забравени приятели, дневник… Все скъпоценности от миналото, които пазят спомена за нещо важно.

В кутията ми има много неща, отговори на въпроса ми тя.

Има цял град, къща, кукли, игри на „Дама“ и „Не се сърди човече“, хора, изгубени приятели, пътища за някъде, море и делфини, котки, несъстояли се срещи, смях, истории, за които не искам да си спомням и други, които подреждам най-отгоре…”

И аз започнах да ги търся в изложбата.

Вера Пенева е неподправен майстор на колорита, фактурните експерименти и декоративните изразни средства.

Това личи ясно във всичките повече от 40 работи, представени тук в галерията.  В тях тя винаги търси триизмерното, релефа, който постига чрез различни похвати от колажа, използвайки материали като въжета, прежда, пирони, хартия…

Тя съумява да претвори света около себе си по един изключително колоритен и неподправен начин – използвайки в произведенията си различни материали, създавайки релефна повърхност, която въздейства като скулптурно пано. Това за мен не е случайно, тъй като Вера по образование е скулптор, а усетът към триизмерната форма и присъствието на произведението в пространството е нещо, което остава водещов изкуството ти завинаги.

Самата тя казва, че винаги търси обем, пластика, фактура, различни нива в картините си. Затова и се увлича да прави колажи, да използва въжета, конци, камъчета, картон и всичко, което би могло да се вгради в плоскостта. Това е причината и от скоро започва да използва дървени основи за творбите си върху които дълбае, реже, пробива и лепи.

В изложбата си тя остава вярна точно на тази линия в своето творчество, която я увлича към триизмерния обект. Оново откриваме и етно-фолклорните послания, от които винаги е черпила вдъхновение, декоративните и стилизирани изображения или скритите препратки към детското творчество. В картините й неизменно присъства и колажът, който, преплитайки се с живописта, си взаимодейства с нея в едно цяло, създавайки впечатляващи декоративни образи – пейзажи, композиции и други.

Вера Пенева казва, че всичко може да я предизвика да рисува – и добро, и лошо.

Затова й творчеството й е толкова разнообразно, истинско и непосредствено, заредено с енергията, която само един истински творец може да притежава. Както бях казала на откриването и на предишната й изложба, за нея ограниченията не съществуват и тя е в истинския смисъл на думата интердисциплинарен художник. Защото еднакво добре владее живописта, изграждането на формата в материал, компютърната графика. И именно тази способност да работиш без жанрови и стилови ограничения дава на Вера свободата да експериментира, да създава изкуство, да бъде истински творец.

Линк към публикацията в Бюлетин на СБХ, 2021, 4, 35-36


Warning: Undefined array key "ed_floating_next_previous_nav" in /home/kritikar/public_html/wp-content/themes/infinity-mag/inc/common-functions-hooks.php on line 186

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *