Category:

Паралелните светове между новите “класици” и младите великани

Изложбата очертава много ясно кои са новите “класици” в българската съвременна живопис от една страна и целеустременото цунами от млади, творящи единствено по своите правила художници. За хората, които са следили живописните изложби на секцията през изминалите няколко години, тази определено затвърждава тенденцията.

Continue Reading
Posted On :
Category:

Боряна Боко дефинира “нулевата честота” в новата си изложба

Боряна Боко формулира понятието “нулева честота” в новата си изложба абстрактни творби, подредена в столичната галерия на Art Hotel 158. Изложбата представя внимателно селектирана колекция от повече от 20 предимно монохромни абстрактни рисунки на авторката, както и четири големи свободно висящи в пространството абстрактни платна. 

Continue Reading
Posted On :
Category:

НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА – КОНКУРС ЗА ЖИВОПИС И СКУЛПТУРА 2023

Националната изложба – конкурс живопис и скулптура 2023, която се проведе от 11 до 28 септември в столичната галерия “Райко Алексиев”, е последващ етап в проследяването на развитието на младите творци от своеобразно сформираната от мецената Тодор Стайков група “Млади български художници”. Формат, който на пръв поглед изглежда самоцелен и случаен, ако не си наясно с концепцията на тази инициатива, която от 2015 г. насам обединява млади таланти и техните преподаватели в търсене на професионална реализация.

Continue Reading
Posted On :
Category:

Целувката на предателството като алегория на съвременното общество

Изложбите на Спартак Дерменджиев винаги разказват истории, винаги носят послания отвъдтова, което виждаме на пръв поглед. Този път Целувката не прави изключение от тази максима, но тук става въпрос за нещо много повече. Историята, която разказва инсталацията Целувката, експонирана във фоайето на 4-я етаж на Шипка 6, е един твърде личен момент за автора.

Continue Reading
Posted On :
Снимки: Kotsev Fine Arts
Category:

За последните оцелели свидетелства на родовата памет

Последните на Стефан Коцев е изложба – памет. Памет за всичко, което някога е било, а днес, малко по малко бива погълнато от времето. Но за него това не е процес на изчезване, а на трансформация от една форма в друга, която заслужава да бъде изследвана със средствата на изкуството. И така да бъде запазена за поколенията.

Continue Reading
Posted On :
Category:

“Една от най-големите опасности за един творец е рутината”

Шестима художници излизат от зоната си на комфорт, разменяйки местата си в изложба. Размяна на местата, която се откри в галерия-книжарница София Прес на 14 ноември, събира творбите на по двама представители на трите медии: живопис – Дарина Цурева и Борис Колев, графика – Христофор Кръстев и Елена Панайотова, пластика – Камен Симов и Николай Златанов – Кайо. Идеята е на Борис Колев, а куратор е Камен Симов.

Continue Reading
Posted On :
Category:

Творческите обединения като посланици на мира 

Изложбата е представена под мотото reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit – едноименна платформа, която събира творци, членове на UAP. Заглавието автоматично може да се тълкува като необходимост от повторно обединяване на артисти в името на това изкуството да бъде посланик за мир – чрез съюзяване, чрез изразни средства, чрез творчество.

Continue Reading
Posted On :
Category:

Марта Боянова – между абстрактното и природата

Абстракцията може да бъде както мигновено предаване на моментните емоции чрез живописните изразни средства, така и дълъг и сложен процес на натрупване и изследване на цветови съчетания и тяхното въздействие върху зрителя. В живописта си Марта Боянова залага на второто.

Continue Reading
Posted On :