Борис Колев

Шестима художници излизат от зоната си на комфорт, разменяйки местата си в изложба. Размяна на местата, която се откри в галерия-книжарница София Прес на 14 ноември, събира творбите на по двама представители на трите медии: живопис – Дарина Цурева и Борис Колев, графика – Христофор Кръстев и Елена Панайотова, пластика – Камен Симов и Николай Златанов – Кайо. Идеята е на Борис Колев, а куратор е Камен Симов.

Групата художници – приятели от едно художествено поколение, решава да предизвика себе си като всеки трябва да реализира произведението си в техника, която не е типична за него. Проектът може да се нарече експеримент, но резултатът излиза далеч извън границите на опита и случайността. Като излизат от комфорта на собствените си жанрове, те предизвикват себе си, но истината е, че всеки от тях си носи своя характерен стил, който личи в произведенията им, създадени специално за изложбата. В крайна сметка всеки от авторите успява да запази своята индивидуалност в новото поприще, което е избрал. Така произведенията в нея всъщност представляват изведени до край творби и макар и да водят началото си от един експеримент, те притежават сериозността на своите автори.

Борис Колев излиза от кожата си на живописец и прави инсталация на екологична тематика. Той използва за нея дървени материали от подрамките на живописните си платна, с което дава сигнал за прекомерното използване на дървесина за всякакви цели. Дарина Цурева реализира произведения в метал и подръчни материали, с което се опитва да излезе от двуизмерното си графично възприятие. Елена Панайотова също се преориентира към триизмерното, като използва пластмасови обекти от ежедневието за нейните “Паметници” – знаци на консуматорското общество, в което живеем. Кайо Златанов се превъплъщава в живописец, като рисува серия “Войници”, с които обръща внимание на темата за войната. Другият пластик – Камен Симов прави инсталация от живопис, намерени обекти и метални листове, която наподобява отворен прозорец. Христофор Кръстев, който твори в областта на графиката – класическа и дигитална, в новите си творби придава нов смисъл на образци от българското късно Средновековие и Възраждането.

Излизайки от рутината на своето собствено творчество, извън комфортната си зона на владеещи до съвършенство материалите и изразните средства, с които работят обичайно, тези художници имат рядката възможност да погледнат себе си и изкуството си отстрани. В днешният съвременен свят границите между жанрове и стилове вече са толкова условни, че почти не съществуват. И един истински творец, който счита себе си за съвременен художник, би трябвало да може лесно да “превключва” между тях, създавайки също толкова наситени със смисъл и стойностни произведения. И тази изложба доказва именно това.

Снимка: Visit Sofia

Бюлетин на СБХ, 2022, 5, 54-55

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *