Любими музиканти от различни жанрове събира поп арт колекцията на самоукия художник Александър Инчовски. С нея отвори врати новото арт пространство на столицата, предназначено за изкуство и по-различен тип ивенти. То се намира на последния етаж на бившата фабрика Зрънчо Слънчо на ул. Черковна 28 и дава смелата заявка да заеме достойно място на софийската арт карта.

Типичният индустриален стил на сградата

не само допринася за цялостното възприятие на изложбата, но и допълва живописта на Александър така, че да звучи в една обща тоналност. Затова и заглавието е Синестезия – защото, както казва авторът, стимулира няколко сетива едновременно.

Синестезия е за хората, меломан или не, всеки би могъл да намери по нещо за себе си. Фреди Меркюри, Мерилин Менсън, Кийт Флинт, Рони Джеймс Дио, PJ Harvey са все имена, които присъстват на съвременната музикална сцена и всеки от нас по един или друг начин е свързвал преживяванията си с тях. За автора това е едно взаимно обогатяване между музикант, зрител и него самия като художник.

„Синестезия е способността да виждаш звуци и да чуваш цветове“, пояснява Инчовски.

В основата на неговия проект заляга способността да се съчетаят звуковите и визуалните стимули в едно общо произведение, в едно преживяване. И тук мястото и музиката играят изключително важна роля за постигането на тази синергия.

За всеки от портретите авторът прави дълго и детайлно проучване – дискография, концерти, интервюта, за да успее да вникне максимално в изобразяваната от него личност.

За някои от творбите си той използва класически сюжети и композиции, като по този начин преплита модерното с класическото и така предоставя един по-различен прочит на познатите теми (Портрет на Фреди Меркюри като Наполеон). Това, че няма художествено образование ни най-малко не пречи на Александър Инчовски, даже напротив – дава му една свобода на изразяване, на експериментиране, както и способността да удоволетворява единствено и само своя собствен порив за творчество. Оттук идва и чистотата и искреността на неговото изкуство, което лесно намира своите почитатели.


Warning: Undefined array key "ed_floating_next_previous_nav" in /home/kritikar/public_html/wp-content/themes/infinity-mag/inc/common-functions-hooks.php on line 186

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *