21-во Международно биенале на графиката във Варна и научна конференция „Варна – Вулкан“

Варненското лято тази година преминава под знака на графичното изкуство. Морската столица приюти над 471 творби на български и чуждестранни графици в рамките на традиционното 21-во Международно биенале на графиката.

239 чуждестранни и 70 български автори от общо 46 държави представя тазгодишното 21-во издание на Международно биенале на графиката, което се откри на 13-ти август в залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Организатор е Галерията за графично изкуство в града, с финансовата подкрепа на община Варна.

Наред с традиционни графични школи като тези на Япония, Китай, Тайланд, Тайван, Индия, Полша, Бразилия и други интерес предизвикват и търсенията на автори от Венецуела, Виетнам, Киргизстан, Казахстан, Малта, които по един своеобразен начин представляват цвета на това издание на биеналето.

Голяма награда – Чакрит Лапаудомлоет

665 графики от чужбина и България са били изпратени за първоначалната селекция, от които журито с председател Ирина Мутафчиева селектира 471. От тях журито (председател: проф. д-р Аксиния Джурова и членове Любен Генов, Владо Горески  – директор на Международното триенале на графиката – Битоля, доц. д-р Деница Янева и Венцеслав Антонов) определи голямата награда на Варна да отиде в Тайланд при художника Чакрит Лапаудомлоет.

Специална награда – Васил Колев

Специалната награда е за България, за творбите на Васил Колев – част е от цикъл „Крадец на гласове – Портрет на един приятел”, в които авторът използва образи на свои близки хора, като търси да изобрази душите им, с тяхната „психологична” дълбочина. А техниката на офорта и акватинтата, детайлността, която се постига чрез сухата игла, предразполагат към подобни търсения.

Трите равностойни награди са за Дебора Чапман от Канада, Камил Коцурек от Полша и Лиу Фу – Китай.

Експозицията ще остане отворена за посетители до края на септември, а за историята ще бъде отпечатан луксозен цветен, двуезичен каталог.

***

Международното биенале на графиката се провежда от 1981 г. на всеки две години в град Варна. От самото начало на създаването си то е с международен характер, като в журитата винаги има и чуждестранен представител. От всяко свое издание Биеналето публикува и каталог. Организатори на събитието, което се провежда под патронажа на кмета на община Варна, са: Министерството на културата, община Варна и Съюза на българските художници.

За варненския Вулкан на изкуството

В деня на откриването беше организирана и научна конференция „Варна – Вулкан“, която беше посветена на известната артистична колония, помещавала се в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“ от 1976 г. и 2007 г.

„Никога нямаше да има Международно биенале на графиката във Варна, ако не бяха художниците от Вулкан“,

казват с днешна дата авторите, творили в едноименните ателиета. Затова и избират именно деня на откриването на 21-ото биенале за това да ни припомнят какво се е случвало в изоставената фабрика, но и да поговорят за това от първо лице, като съвременници и свидетели на процесите в тази своеобразна лаборатория на визуалното изкуство.

Двигател на това неформално обединение – уникален пример за съжителство на повече от 70 творци от различни направления, е художникът Стоимен Стоилов. Сред авторите с ателиета там, голяма част от които именно графични, са: Ванко Урумов, Владимир Иванов, Емил и Снежина Попгенчеви, Милко Божков, Димитър Трайчев, Георги Лечев, Мария Зафиркова, Венцислав Антонов, Володя Вълчев и много други.

Проф. Аксиния Джурова като изследовател, успял да документира голяма част от случващото се във Вулкан в своята поредица „Изчезващата памет. Срещи по пътя“, разказа, че именно там много автори успяват да се изградят като стилистика, да работят встрани от политическата стилистика, свободни и неограничавани от нищо и никого.

Варненският художник Владимир Иванов направи препратка с подобни обединеня в Западна Европа от 70-те г. на ХХ век, когато артисти се заселват в подобни изоставени фабрики, за да творят и обменят опит. И именно този артистичен обмен е и най-важното, както казва Стоимен Стоилов:

„Вулкан беше емблематично място от живота на варненските художници, една умножена енергия. Творческата атмосфера беше чудесна, затова и остави знак във времето. Събирането на толкова художници заедно, контактите и възможностите да общуват, а и да обменят идеи в областта на изкуството, раждаха творчество”.

Весела Ножарова в своята книга „Въведение в българското съвременно изкуство 2012 – 2015“ посочва, че именно тази независима среда, която се е сформирала там, провокира и създаването на Биеналето на графиката във Варна от Стоимен Стоилов през 1981 г. Този формат наистина успява да утвърди града като място на новаторски идеи, които не само могат да се материализират в изкуство, но и да достигнат до своята публика. Защото не е тайна за никого, че именно графичното изкуство първо се осбождава и достига до международната сцена.

В рамките на конференцията бяха представени доклади на художници и изкуствоведи, които по един или друг начин са изследвали или са били част от Вулкан: доц. д-р Деница Янева, проф. Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Румен Серафимов, Доротея Павлова и д-р И. Димитрова. Бяха представени и фотографиите на Александър Николов от едноименната изложба „Вулкан”, която той представи и дари на галерията през май 2020 г., както и графични отпечатъци, правени в ателиетата на фабриката.

Бюлетин на СБХ, 2021, 3, 60-63

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *