Живописецът Атанас Стаменов представи новата си изложба „Опит за хвърчене“ в галерия-книжарница София прес през месец ноември. В нея той е събрал своите впечатления от многобройните си пътувания до слънчева Испания – едни реминисценции от една колкото различна от нас, толкова и близка по темперамент държава.

Той завършва Националната художествена академия, специалност дизайн на порцелан и стъкло и от 1971 г. работи в областта на графичния дизайн (рекламни материали и обложки за грамофонни плочи), керамиката и живописта. В средата на 70-те е проектант на дизайн за търговски витрини, където реализира художествени решения за витрини на магазини в столицата София, с някои от които печели награди (1975). В периода 1977-84 г. Стаменов е художник на Централния студентски дом на културата, София – за 7 години там реализира сценични оформления, около 350 голямоформатни рекламни кино плакати за фасадата, емблематични художествени постери за 11-те национални студентски състави и техните спектакли. От средата на 80-те години Стаменов работи като свободен артист. След поредица от национални награди (1984-86) и награден плакат на Варшавското международно биенале на плаката, Полша (1986), през 1989 г. той е приет за член на Съюза на българските художници.

Атанас Стаменов е разделил условно творбите в експозицията на три части. В първата той включва класически пейзажи с подчертана експресия; във втората са представени акварелни творби, реалистични пейзажи и абстракти композиции, ситуирани на границата с фигуративното. Третата част включва принтове, някои от които запечатват фази от процеса по създаването на негови вече несъществуващи картини, а други улавят усещането му за духа на Испания.

Силно въздействащо е паното на цялата вътрешна стена на галерията, което е събрало различни творби и принтове, комбинирани в един пъстър калейдоскоп, представляващ моментна снимка на това, което е вдъхновило автора в Испания. Цикълът “Усещане за Испания”, както той го е озаглавил, ни пренася:

„На фона на далечните синкави загадъчни възвишения, на залязващото небе с непрестанно променящите се по цвят и форма облаци”.

Той с лекота и експресивен замах пресъздава върху платното „странния пейзаж със силуетите на самотните палми и сгради из здрачните полета, движещият се небосвод на Испания”. Силни и наситени с цвят са пейзажите му – една експлозия от багри, които ни пренасят мигновено там и ни потапят в духа на испанската действителност. Пренесени през хиляди километри впечатления, пречупени през призмата на мирогледа на художника. 

Стаменов сам определя творбите си като „притежаващи мистичен, тамошен дух”. Това е една Испания, но не онази, познатата ни през коридите, безкрайните фиести, кулинарията и страстните човешки взаимоотношения. Това е Испания на природата и нейната безгранична свобода от багри.

Линк към публикацията в Бюлетин на СБХ, 2021, 5, 32-33


Warning: Undefined array key "ed_floating_next_previous_nav" in /home/kritikar/public_html/wp-content/themes/infinity-mag/inc/common-functions-hooks.php on line 186

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *