„Усещане за река“ на Радослав Нейчев

Реката – тиха и спокойна, отразяваща като огледало всичко около нея… Или бурна и непокорна, каквато е през пролетта, помитаща клони, влачеща растения и отломки…

Реката във всичките й превъплъщения винаги е присъствала в картините на Радослав Нейчев. А защо ли? Защото тя е част от неговата същност! Защото, пораствайки край нея, свързвайки всичките си спомени от детството с тази вода, тя няма как да не остане завинаги в теб, твое вдъхновение…

В този смисъл не прави изключение и новата му изложба „Усещане за река“, подредена в галерия-книжарница „София Прес“.

Това не е просто живопис, наредена по стените на галерията. Картините следват своя концептуална нишка, разказват история, едната води към другата. Творбите са създавани специално за пространството – всяка е рисувана за мястото, на което е и това внушава единство и цялостно преживяване. Цялата изложба създава усещането за едно концептуално живописно произведение, в което зрителят може да влезе и да разгледа отвътре.

„Дунавът върви с едно много устойчиво течение от четири метра и половина, което не спира никога. Преминава 2000 км. из цяла Европа и аз имам възможността да бъда там.“, разказва Радослав за обекта на своето вдъхновение. И допълва: „Това е абсолютно успокояващо и медитативно състояние, което по някакъв начин искам да внуша на зрителите. В нещата, които съм избрал да покажа, се опитвам да предам личното си чувство или тези моменти, които аз съм имал на успокоение с реката“. (Из: БНТ 2, Рецепта за култура, 08.05.2021)

От друга страна авторът е изобразил реката по всички възможни начини: от реалистични пейзажи се минава през почти абстрактни импресии и се стига до нейните обитатели – рибите. Вълнуващи са неговите пейзажи, в тях има от всичко – светлина, мистичност, магия…

Това казва и Елиза Младенова в текста си към изложбата:

„Силно реалистични очертания преминават в абстрактно-замъглени форми, денят се сменя с нощта, риби се подават от речното дъно, интензивният поглед се спира, за да усети естествения пулс на живота, но дори в най-идиличните пейзажи прозира романтичният драматизъм на търсещото съзнание, конфликтът между вечното и преходното, между природното спокойствие и интериоризираната градска динамика. Служейки си с цветовете и живописта, Радослав Нейчев разказва истории, пропити с редуващи се емоции, но постоянно усещане за река“.

И наистина Радослав пресъздава в кратинтие си всичко, което изпитва към реката и водата: като се започне от светлините и сенките върху водната повърхност, които пресъздават чисто живописни и импресионистични внушения, премине се през драматизма на различните й състояния през денонощието, различните сезони и трансформациите, които претърпява водата тогава и се стигне до пресъздаването на нейните обитатели.

„Усещане за река“ е едно обяснение в любов. Любов към един символ от детството на художника, любов към нейната красота и непостоянност.

***

Радослав Нейчев Иванов е роден през 1975 година в гр. Оряхово. През 1994 г. завършва езикова гимназия във Враца, а през 2001 г. се дипломира се в ЮЗУ „Неофит Рилски“ -Благоевград, специалност Приложна лингвистика.

Има десетки самостоятелни изложби и редовно участва в общи и национални живописни форуми, както и в пленери и симпозиуми.

Негови картини са собственост на галерии и ценители в България, Сърбия, Румъния, Украйна, Русия, Италия, Германия, Англия, Франция, Чехия, Белгия, САЩ, Канада, Аржентина, Китай и Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *